Sayfalar

23 Şubat 2017 Perşembe

Yürüyen Çocuk

Merhaba sevgili öğrencilerim. Bugün sizle Jaime isimli kuklamıza yürümeyi öğreteceğiz. E biz zaten daha önce yapmıştık diye düşünenler olabilir. Ancak bu sefer farklı olarak yazdığımız kodları kısa yoldan ifade edebileceğimizi de görmüş olacağız.

Öncelikle ekleyeceğimiz kodlarımıza bir bakalım

Programın çalışmaya başlaması için "Bayrak tıklanınca" kodu



Yürüme hareketinin sürekli hale gelmesi için "Sürekli tekrarla" kodu


Yürüyebilmesi için "... adım git" kodu


Kılık değiştirmesi için " ... kılığına geç" kodu


Hareketin hepsini bir anda yapamaması için "... saniye bekle" kodu

Şimdi kodlarımızı eklemeye başlayabiliriz. İlk olarak "Bayrak tıklanınca" kodunu ekliyoruz. Hareketin sürekli tekrarlanmasını istediğimiz için "Sürekli tekrarla" kodunu ekliyoruz. Hareketin sürekli değilde belli bir sayıda tekrar etmesini isteyenler ".... kez tekrarla" kodunu ekleyebilirler. Şimdi "Sürekli tekrarla kodunun içerisine tekrar etmesini istediğimiz hareketi sağlayacak kodları sırayla ekleyebiliriz. Sırasıyla ".... adım git" ".... kılığına geç" ve "... saniye bekle" kodlarını ekliyoruz. Bunu her kılık için tekrarlıyoruz. Kodlarımızı doğru bir şekilde eklediğimizde kodlarımız şu şekilde olacaktır.

Şimdi olayın püf noktasına geldik. Bu kadar kodu uzun uzun yazdık ve her hareketini tek tek planladık. Yazdığımız kodlara dikkat edersek sürekli tekrarla bloğunun içerisinde hemen hemen aynı kodu 5 kez tekrar ediyoruz. Burada farklı olan tek şey kılık değiştirme ile ilgili olan kod. Her seferinde bir sonraki kılığa geçmesini istemişiz. Bu ve buna benzer durumlarda daha az kod yazmamızı sağlayacak yardımcı kodlarımız var :) Burada bize yardımcı olacak kod "Sonraki kılık" kodu. Bu kod her çalıştığında kuklanın bir sonraki kılığına geçmesini sağlar ve uzun uzun kod yazma derdinden bizi kurtarmış olur :) Kodlarımızı doğru bir şekilde eklediğimizde kodlarımız şöyle görünecektir.
Burada kodları "boşluk tuşu basılınca" kodu ile yazdım. Kodların aynı işi yaptığını görebilmemiz için. Aynı kuklaya bu iki kodu yazarsak bayrak butonuna veya boşluk tuşuna bastığımızda kuklamız hareket etmeye başlar ve iki durumda da aynı şeyleri yapar.

Başarılar :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder